Naturalment Salut Centre
626 45 27 95

Transtorns Alimentaris

Transtorns Alimentaris

Juntament amb deixar de fumar, entre els bons propòsits d’inici d’any, hi ha el de perdre pes. I s’ha d’aplaudir, perquè és molt bo proposar-se de seguir una dieta, preferiblement guiats per un professional. Encara seria millor, però, que el propòsit fos canviar els nostres hàbits per seguir de forma continuada una alimentació correcta i millorar el nostre benestar.

Juntament amb deixar de fumar, entre els bons propòsits d’inici d’any, hi ha el de perdre pes. I s’ha d’aplaudir, perquè és molt bo proposar-se de seguir una dieta, preferiblement guiats per un professional. Encara seria millor, però, que el propòsit fos canviar els nostres hàbits per seguir de forma continuada una alimentació correcta i millorar el nostre benestar.

Malauradament, cada cop són més freqüents els trastorns relacionats amb l’alimentació provocats per la pressió de modes, els excessos, el menjar ràpid i fora de casa, la reducció de temps destinat a cuinar. Sigui com sigui, hem d’estar atents per detectar qualsevol alteració en l’alimentació diària, especialment de nens i adolescents, i evitar que un fet tant necessari i primari en el home, com és l’acte d’alimentar-se, no esdevingui un problema de salut.

Entre els trastorns alimentaris més freqüents hi ha la bulímia, l’anorèxia nerviosa i l’ortorèxia. Avui ens centrarem en aquest darrer, menys conegut potser perquè aparegué més tard, però que va adquirint més rellevància dia rere dia.

Creat per Steven Bratman al 1997, el terme ortorèxia vindria a definir l’obsessió pel consum exclusiu d’aliments naturals, dietèticament purs. Qui pateix aquest trastorn està totalment “enganxat” a allò que per ell representa una alimentació de qualitat. El menjà ocupa el centre dels seus pensaments i de la seva vida.

Dedica molt de temps, sempre excessiu, a la planificació dels seus menús, així com a la preparació del propis aliments. Per norma, rebutja la carn, els greixos, els aliments cultivats amb mètodes intensius que poden contenir pesticides o herbicides, i tots els que continguin qualsevol substància artificial, és a dir, la gran majoria d’aliments procedents de la indústria agro-alimentària.

Qui pateix ortorèxia controla també els mètodes de preparació del menjar i, fins i tot, els recipients on es cuina. La seva obsessió pel menjar sà va tant enllà que rebutja tot allò que no pot controlar. Així, li resulta impensable poder menjar fora de casa, en un bar o restaurant, de la mateixa manera que evita menjar a casa de familiars o amics. Davant de qualsevol petita transgressió alimentària (per exemple, menjar algun aliment processat) li genera greus sentiments de culpabilitat i frustració. Òbviament, aquesta obsessió influeix negativament i de manera molt directa sobre la seva vida social, que veu com és marceix fruit de la seva obsessió i tossuderia.

Una dieta correcta, té la clau en la moderació. Qualsevol canvi brusc en l’elecció dels aliments que formen part de la nostra dieta s’ha de fer de forma gradual i de manera que encaixin amb els nostres gustos i estil de vida.

Mercè Montané i Gil
Graduada en Naturopatia
Terapeuta Floral



Nota. Si feu reproducció i/o distribució d’aquest text, agrairé que esmenteu el nom complet de l’autora.

 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat